Cititorilor mei: doresc să va informez că prin iulie 2012 fostul meu blog a fost hacked, nu am nici cea mai vagă idee de ce tocmai blogul meu; tot ce ştiu e că acum e sursă de bănuţi pentru autorul abominabilei fapte. Ştiu deja că acest nou blog nu o să recupereze niciodată popularitatea celui vechi. Vă salut.

Jimmi (exowner of un-blog-fără-numeee)

Wednesday, 26 June 2013

Teatrul a murit


███████ este actor.
A terminat facultatea la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, secţiunea actorie, şi, după nici un an, a început să joace la Teatrul Naţional. Nimeni nu îşi aminteşte exact debutul lui ███████. Tuturor le dă sentimentul că joacă dintotdeauna şi că nu s-a schimbat niciodată. Ascensiunea lui a fost bruscă şi, totuşi, nesesizată de nimeni: nu doar că a apărut ca din neant pe o scenă preponderent inaccesibilă celor tineri ca el, dar omniprezenţa lui în teatru a ajuns să fie perfect normală   într-un timp practic inexistent. ███████ a devenit o prelungire fizică a scenei.
Odată cu el, lumea a început din nou să frecventeze teatrul. Himnotizaţi de jocul său, vin din toate colţurile ţării să-l vadă, de zeci de ori dacă se poate, jucând în zeci de feluri acelaşi rol. Teatrul Naţional dă pe-afară, pocneşte de oameni, piesele se joacă cu casa închisă, cu sala plină, oamenii se atârnă de loje să-l vadă mai bine, se bat pe la uşi şi ghişeuri să prindă un loc chiar şi pe ultimul rând, la o piesă în care el e doar un servitor sau un portar; ca apoi s-o revadă iar, şi iar, şi iar.
███████ este actor.
Acceptă întotdeauna interviuri, dar cu o condiţie: să stea pe scaunul 7 de pe rândul 1 din faţa scenei. Toţi reporterii îl cunosc pe ███████. Ai putea spune că zilnic dă zeci de interviuri. Sute. Mii de interviuri ritualice care au loc pe scaunul 7 de pe rândul 1 din faţa scenei. În consecinţă, îl poţi vedea foarte des în 21, cu care merge de acasă la teatru şi înapoi ca să se schimbe de haine pentru următorul interviu sau pentru următoarea repetiţie.
Ciudat este, însă, că interviuri cu ███████ nu găseşti nicăieri. În niciun ziar, revistă sau emisiune televizată.
Şi mai ciudat la ███████ este că nu îi poţi descrie foarte bine trăsăturile. Spre exemplu, doi cunoscuţi se întâlnesc:
-Azi l-am văzut pe ███████ în 21. Ştii, actorul. Nu m-aş fi gândit că-i aşa de blond.
-Blond? Eşti nebun. Eu l-am văzut acum două zile.  Are părul chiar închis la culoare. Chiar aşa, te-ai fi gândit că-i aşa de gras în realitate?
-Serios? Mi-e mi s-a părut al naibii de slab...
███████ este actor.
La întrebarea "Cum reuşeşti să joci atât de bine?", ███████ are mereu acelaşi răspuns: "Eu nu ştiu să joc." Şi, după ce zâmbeşte foarte simplu din colţul drept al gurii,  ca răspuns la mina surprinsă a intervievatorului, continuă, lipsit de cea mai mică urmă de aroganţă: "Pur şi simplu, pot fi foarte mulţi oameni".

███████ este liber în această duminică.
Chiar şi aşa, se trezeşte la sunetul ceasului deşteptător, sare din aşternuturi direct la fereastră şi priveşte pentru câteva clipe Bucureştiul iubit. Îşi fierbe o cafea, se îmbracă şi iese în stradă, cu cana în mână, şi rămâne sprijinit de gard, zgâindu-se la trecători. Un bărbat crăcănat, cu burtă şi uşor cocoşat trece prin faţa lui gesticulând, ştergându-şi spasmodic mâinile pe maieul murdar, în timp ce înjură nervos la mobil. ███████ îşi spune: "Preabine. Voi începe cu el."
După câteva clipe, îl cuprinde o uşoară nervozitate, ca şi cum şi-ar fi amintit ceva ce-l stresa, şi dintr-o dată simte un junghi teribil în spate. Îşi şterge palmele transpirate pe bluză şi părăseşte punctul de observaţie pentru a merge la baie, trântind toate uşile ce-i ies în cale până la destinaţie. Ajuns apoi în bucătărie, vrea şă-şi prepare micul dejun, dar se taie cu cuţitul şi se arde la aragaz. "Firar al dracu să fi, mâncaţaş!", înjură, cu vocea răguşită. Spatele îl doare tot mai tare, la fel şi picioarele slăbănoage. Şi un disconfort teribil îl face să se meargă crăcănat de colo-colo prin apartament, mormăind, în timp ce ouăle cu şuncă se ard în tigaie.
Aţi putea spune că ███████ a trăit o dimineaţă teribilă. În niciun caz. A mâncat micul dejun fără tacâmuri şi frecându-se insistent la gură cu dosul mâinii, apoi s-a întors la activitatea anterioară: stă sprijinit de gard, zgâindu-se la trecători. Un domn foarte elegant, îmbrăcat în sacou şi pantaloni cu dungă, rezistând cu dârzenie zilei caniculare, trece pe stradă cu ziarul sub braţ.
███████ este brusc cuprins de ruşine pentru că realizează că maieul de pe el este deosebit de murdar. După ce urcă înapoi în cameră, face un duş şi se schimbă, se instalează în bucătărie şi îşi petrece o oră bând ceai negru cu miere şi citind ziarul.
E trecut de ora 12 şi ███████ a revent în stradă. De data asta, îşi aşteaptă iubita.

Iubita lui ███████ este o femeie frumoasă.
A terminat facultatea la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, la secţiunea coregrafie. Subţire ca o nuia şi agilă ca un câine de vânătoare, iubita lui ███████ merge pe stradă numai şi numai în paşi de dans. Când îl sărută, limba ei se mişcă în paşi de dans. Face dragoste în paşi de dans şi respiră în paşi de dans şi vorbeşte în paşi de dans. Iubita lui ███████ are foarte mare încredere în talentele de actor ale lui ███████. În fiecare duminică, ea vine la el acasă ca cei doi să aştepte împreună -desigur, în paşi de dans- telefonul directorului teatrului care îi anunţă ce rol va juca în săptămâna ce urmează.
███████ nu a avut niciodată un rol principal. De-a lungul infinitei lui cariere, a jucat sute de personaje episodice, zeci de personaje secundare, atât masculine, cât şi feminine, dar nu a jucat niciodată un personaj principal.
Niciodată.
███████ îşi zăreşte iubita în depărtare, făcând salturi şi piruete pe trotuar, sărind pentru o clipă la gâtul diverşilor trecători şi apoi schimbând direcţia şi paşii. În final, după zece minute din acest spectacol înnebunitor, îi sare-n braţe şi-l sărută.
Degetele iubitei lui ███████ dansau pe pieptul lui gol atunci când a început să sune telefonul din sufragerie. Amândoi au un sentiment foarte ciudat cum că soneria telefonului are alt glas. ███████ răspunde la telefon temător. După o conversaţie de nici un minut, sare în sus, se întoarce în dormitor, îşi sărută iubita în vârful buzelor şi iese în paşi de dans.
███████ îşi petrece durata celor trei staţii de 21 fiind, succesiv, o mamă cu copilul bolnav, un cerşetor şi o controloare. Într-un final, se vede ajuns în biroul directorului. Acesta îi confirmă faptul că tocmai a primit un rol principal, îi pune un teanc de foi în braţe şi pleacă. ███████ este mai fericit decât a fost vreodată. Răsfoieşte piesa şi realizează uimit: va fi un nebun. Şi privind la sfârşitul piesei: un nebun sinucigaş.
Odată cu vestea rolului principal, revistele de cultură au început să publice sute de interviuri şi păreri: "Oare cum va fi ███████ într-un rol principal?", "Cât de bine va şti ███████ să înnebunească?". Redacţii mărunte ale diverselor reviste locale ciocnesc pahare cu şampanie, gândindu-se ce prilej bun să-şi înceapă tirajul este acest moment cheie în arta teatrală românească. Iar ███████ dă acum mai multe interviuri decât oricând. A devenit un zeu al hârtiei reciclate, al tirajului mic, al copertelor de revistă. ███████ a devenit un zeu al presei scrise.

███████ s-a mutat în Teatrul Naţional.
Oamenii din 21 au început să îi ducă dorul, şi odată cu asta, primele semne de întrebare au început să apară, în momentul în care tot mai mulţi au început să îşi dea seama că ███████ îşi petrece zilele numai şi numai dând interviuri.
Adică, ███████ nu participă la repetiţii.
Iubita lui ███████ este îngrijorată. Îl vede foarte rar, şi chiar şi atunci când se întâlnesc, are sentimentul tot mai puternic că iubitul ei a uitat să danseze. ███████ s-a închis în el şi a devenit arogant, chiar şi cu iubita lui. Dar ea îl cunoaşte bine şi ştie că lui ███████ îi este frică.
Într-o zi, mergând să-l vadă pe ███████ la teatru, iubita îl găseşte inconştient pe un maldăr de costume. Îi sare în braţe speriată şi începe să-l zgâlţâie. Fără succes. Tot mai panicată, cu lacrimi în ochi, iubita lui ███████ începe să-şi frângă mâinile şi realizează că şi-a pierdut glasul. Rămâne încremenită lângă el, suspinând, neştiind ce să facă. Moment în care ███████ începe să râdă cu poftă şi, privind-o cu ochii răi de mândrie îi spune, ridicând neobişnuit de mult glasul:
-Uite, ai văzut! Ai văzut că pot să şi mor?
Iubita lui ███████ îi strigă că e un monstru şi că nu vrea să mai aibă de-a face cu el niciodată. Că s-a schimbat şi că nu mai e om.
███████ zâmbeşte strâmb şi-i spune:
-Nu am fost niciodată om. Am fost oameni.
Iar iubita lui fuge împiedicându-se ca un copil mic la primul curs de dans.

Într-o bună dimineaţă, o revistă anonimă a publicat un număr tematic despre teatru, într-un tiraj foarte mic. Titlul, scris cu litere foarte mari, sună în felul următor:
TEATRUL A MURIT.
Respectivele reviste s-au vândut ca pâinea caldă. În special oamenii din 21 au putut fi văzuţi, strânşi în grupuri, discutându-le conţinutul. Chiar şi mie mi-a căzut una în mână. Timp de aproape o lună, revistele -devenite patrimoniu cultural- au circulat prin sute de mâini, prin sute de autobuze şi tramvaie, uneori puteai vedea chiar şi câte un câine vagabond citind, la umbra unei ţâşnitori, dintr-o revistă ferfeniţită, pe coperta căreia se mai desluşea, cu greu, titlul:
TEATRUL A MURIT.
Interesant este că ceea ce doreşe acel articol- manifest să demonstreze nu este decăderea lui ███████, ci chiar lipsa lui de importanţă: faptul că, odată cu rolul principal, ███████ se va întoarce în anonimat, va redeveni un actor mort, iar teatrul românesc va rămâne în aceeaşi stare avansată de comă în care este de aproape 20 de ani. Toate acestea într-un text în care numele lui ███████ nu este menţionat nici măcar o dată.

███████, deşi fără să ştie de tevatura provocată de sceleratele reviste, a decis ca în ultimele două săptămâni de dinaintea piesei să nu mai acorde interviuri. Toată ziua stă nemişcat în garderobul transformat în locuinţă, trăind în minte moarte după moarte. La un moment dat, ███████ îşi dă seama că nu şi-a mai văzut de mult iubita. Îşi alungă gândul cu dosul mâinii, în timp ce directorul teatrului întredeschide uşa şi-i strigă cu entuziasm:
-E timpul!

Teatrul Naţional este plin până la suprasaturaţie, şi conglomerate de murmure se izbesc de valuri de căldură care traversează de colo-colo sala uriaşă. Grupul oamenilor din 21 stă departe de scenă şi-şi face vânt cu revistele devenite evanghelii, pe coperele cărora scria odată:
TEATRUL A MURIT.
Pe scaunul 7 de pe rândul 1 din faţa scenei, iubita lui ███████ aşteaptă într-o neobişnuită încremenire.
-Cum spuneam, dragă, teatrul a murit, spune o cucoană grasă şi fandosită de pe al doilea rând. Sunt foarte curioasă dacă acest actoraş pe care îl laudă toată lumea e-n stare să salveze ceva, continuă, făcându-şi vând cu evantaiul. Slabe şanse.
În loja a treia, rezervată strict animalelor de companie, un câine cu monoclu latră scurt, ca pentru a linişti sala.
███████ a păşit pe scenă.
Lumea izbucneşte în aplauze. ███████ stă pe scenă privind în gol şi ridică braţele. Diverse persoane se apleacă unele spre altele:
-Ce păr lung are!
-S-o fi ras în cap?
-Şi-a lăsat barbă?             
-S-a îngrăşat!
-A slăbit?
███████, cu o mişcare scurtă, strânge toate aplauzele în pumn. Sala amuţeşte, iar el, iradiind, începe să joace. Oamenii sunt himnotizaţi. Cuprinşi de o magie inexplicabilă, rând pe rând, sunt impersonaţi de către ███████, de parcă acesta ar fi o oglindă care se roteşte şi măreşte ca să oglindească pe fiecare. Cuvintele îi aleargă din gură în limbi diferite. Aleargă de colo colo pe scenă pentru a se împiedica şi se ridica altcineva. ███████ este fiecare om din sală.
███████ îşi zăreşte iubita. Cuprins de un zâmbet dulce, începe să danseze sfâşietor, unduindu-se ca un şarpe. Un hohot de plâns răsună din gura lui şi, cu o faţă care nu e prezentă în sală -poate chiar faţa lui adevărată-, scoate din buzunar un pistol, şi-l pune la tâmplă şi trage.
Prăbuşit într-o baltă de sânge, corpul lui ███████ încremeneşte după o succesiune de spasme mecanice. Sala uriaşă rămâne într-o linişte jenată, ca şi cum s-ar fi rupt o vrajă. Pe scaunul 7 de pe rândul 1, iubita lui ███████ începe să aplaude timid. Aplauzele ei se aud cu un ecou penibil.
În rândul doi, cucoana grasă şi fandosită se apleacă spre însoţitorul ei şi-i şopteşte:
- După cum vezi, dragă, am avut dreptate. Asta-i cea mai prost jucată moarte pe care am văzut-o vreodată.

Sala rămane tăcută în timp ce oamenii, dezamăgiţi, încep, rând pe rând, să se ridice să plece.

1 comment:

  1. Asta și precedenta spun că blog reboot-ul a reușit. Keep up the good work!

    ReplyDelete

Scuipă tot și ai o bere